W odżywianiu w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej bardzo silnie podkreślany jest aspekt powiązania z naturą, z porami roku, z termiką i smakiem pożywienia. Przykładowo świeży imbir będzie korzystny przy wpływie zimna, przeziębieniu, szczególnie zimą, natomiast arbuz będzie bardzo dobry do oczyszczania gorąca, dlatego należy spożywać go latem. Dodatkowo bardzo ważne jest odżywianie zgodne z konstytucją danego człowieka, inny będzie jadłospis dla drobnej dziewczyny, której jest ciągle zimno, a zupełnie inny dla silnego pana, który rzadko ubiera coś więcej niż krótki rękaw.

Niezwykle istotne są pory posiłków zgodne z naszym dobowym zegarem fizjologicznym, nie objadanie się wieczorami. Stare przysłowie „Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” ma bardzo wiele mądrości w sobie.